Бременните жени, ваксинирани срещу Covid-19, предават антитела на бебетата, докато са в утробата, твърди проучване

5

Бременните жени, ваксинирани срещу Covid-19, предават антитела за борба с вирусите на бебетата си, докато са в утробата, се твърди в ново проучването. Изследователи от университета в Ню Йорк взеli кръвни проби от 36 бебета, чиито майки са били ваксинирани с Pfizer или Moderna по време на бременността си. Резултатите показват, че всички те имат антитела за борба с коронавируса. Майките през втората половина на бременността са имали най-високите нива на антитела в кръвта в пъпната връв, установи още проучването.

Експертите твърдят, че резултатите не са изненадващи, но те настояват, че ваксините имат “силата да защитават два живота едновременно, като предотвратяват тежко заболяване както при майките, така и при бебетата”. Д-р Ашли Роман, акушер -гинеколог в Нюйоркския университет и един от водещите автори сподели: “Ако бебетата могат да се раждат с антитела, това може да ги предпази в първите месеци от живота им, когато са най-уязвими”. Децата са изправени пред малък риск да се разболеят сериозно от Covid-19, показват множество проучвания от началото на пандемията. Но рискът е малко по-висок при бебета, които имат по-слаба имунна система.

Бременните жени, които все пак се разболяват от вируса, са два до три пъти по-склонни да родят преждевременно, показват някои проучвания. Жените в Обединеното кралство се съветват дали да получат дози от ваксините на Pfizer и Moderna, тъй като те са поставени на над 130 000 бременни жени в САЩ и данните не пораждат никакви опасения за безопасността им спрямо детето.

Previous articleБивш шампион по кикбокс, израстнал в общинско жилище в Англия, стана луксозен инфлуенсър
Next articleНай-стиснатата милионерка в света яде котешка храна

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here