29-годишна родилка в Русе в болница „Канев” почина часове след раждането на второто си дете

Новороденото момченце е в добро състояние. Според близките на жената тя не е имала съпътстващи заболявания, раждането е осъществено на 23 май с операция, която е минала нормално. По-късно 29-годишната Ивелина е починала. Час преди смъртта родилката е писала на съпруга си, че има силни болки, а няма кой да ѝ обърне внимание. Роднините все още нямат отговор каква е причината за смъртта и обвиняват лекарката, извършила операцията.

„Първо ще си погреба женичката и после ще си взема детето. Отговорност ще търся до последно. Искам да съм последният човек, който изтърпява тази мъка”. Това са думи на Мартин Симеонов – съпруг на починалата 29-годишна жена. Той разказва, че по време на раждането детето се задушава и се налага да бъде направено цезарово сечение. „То е извадено живо и здраво, проплаква веднага. Жена ми също е добре. 14 часа след това, цяла нощ сме си писали. Имаше страшно силни болки, по нейни думи. Гледах да я успокоя, че докторите си знаят работата. Постоянно ми се оплакваше, че много я боли. В 3:40 ч. сутринта ми пише: „Ох, тази сестра хърка. Ще изпусна шишето да я събудя”, разказва още съсипаният баща, цитиран от Нова тв.

„Имам въпрос – това „О, не, сестрата хърка, да изпусна ли шише, за да я събудя” – На това нещо какво ще отговорите. Жена ми е луда и си измисля ли?”, пита съпругът на починалата жена.

Това е втори публично известен смъртен случай на родилка през тази година, след като през февруари 23-годишна жена и бебето ѝ починаха, дни след изписването им от родилното отделение в Бяла Слатина. В края на миналата година 22-годишна жена и
бебето ѝ починаха в болницата във Велинград, а през август 2022 г. 21-годишна жена почина след направено секцио в болницата в Горна Оряховица.

Нивото на смъртността сред родилките в България се определя като средно към високо спрямо смъртността в останалите държави в Европа, установи проучване на смъртността на родилките в България за периода 2010 – 2020 година, поръчано от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след поредица сигнали на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Previous articleЕвгени при Тото – всичко зад заснемането на Ергена
Next articleБлагой Георгиев ли е Ерген номер 3?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here