В Пловдив вече има специални пейки за кърмене

162

По идея на фондация “Подкрепа за кърмене”, и със съдействието на община Пловдив, в града вече са поставени две пейки за кърмене, съобщиха от институцията.

“Инициаторът на идеята Гергана Станчева споделя, че проектът за специалната пейка се ражда след като среща първите трудности при кърменето на дъщеря си и липсата на обособени за това места.

Пейката е многофункционална – тя разполага с подлакътник, съобразен с позицията на ръката на майката, и има специално място за повиване и грижа на бебето.

Пейки за кърмене има още в в Ямбол, Бургас и Кабиле по идея на фондацията. В Пловдив те се намират до “Младежки център” и в квартал “Кючук Париж“”.

Гергана споделя: “Писаха ми още няколко дами от други градове и вече има поръчани пейки за изработка за Русе и Чирпан, чрез техни дарения. Има желаещи и в Симитли, Благоевград и Разград, но събираме средства, тъй като цената за един брой от масивно дърво е 400лв. Съвсем скоро ще бъдат монтирани и поръчаните пейки за Бургас. Искате ли да има и във Вашия град? Можем да го постигнем заедно”.

“Кърмих дъщеричката си общо 13 месеца, 11 от които на гърда, другите 2 – с изцедена кърма. Сама се отби, а аз изобщо не бях готова за това. Силата на кърменето, не само като хранителен процес, но и като обич, грижа, внимание, изграждане на връзка и адаптация… непобедима и незаменима е”, допълва Гергана.

Целта на пейките за кърмене не е само да има обособено място за това, въпреки че само по себе си е достатъчно, но и кърменето да се възприема все повече като нормален процес във външна среда и да предизвиква одобрение и възхита, желание за подражание, а не погледи с упрека “Защо не се прибрахте у дома?”.

Previous articleМайчинството “коства” приходите на над 7 милиона жени
Next articleНовият ерген е бизнесмен, очертава се сезонът на златотърсачките
Камелия Динчева е завършила „Социология, антропология и науки за културата“ в Университет за национално и световно стопанство (УНСС), а нейните интереси са предимно в няколко области - икономика, бизнес, предприемачество, стартъп, иновации.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here