До 1000 лева за присъствието на бащата по време на раждане

562

Присъствието на бащата по време на раждане не е медицинска дейност, а допълнителна услуга, която следва да се заплаща на лечебните заведения, пишат от Медиапуул. Това става ясно от отговор на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков на въпрос на депутата от ПП/ ДБ Иван Белчев относно политиката на болниците да искат пари за присъствието на бащата при раждането. “В България за присъствието на бащата, ако въобще е допуснат, се заплаща средно 500 до 1000 лв., което не е по силите на всяко семейство и нарушава правото на бащата да участва в живота на детето си от самото начало“, посочва Белчев. Той допълва, че с присъствието си бащата не използва услуги на болницата и не е в неин разход. Освен това Белчев изтъква, че присъствието на бащата може да е много полезно и подкрепящо за раждащата жена. Според Министерството на здравеопазването обаче присъствието на бащата попада в обхвата на допълнителните услуги, за които болниците имат право да таксуват пациентите. Според МЗ с тази такса не се нарушава правото на всеки пациент на достъпна медицинска помощ, защото в случая не става въпрос за медицинска дейност, а за допълнителна услуга.

Една от възможните и допустими допълнителни услуги съгласно наредба е получаването на подобрени битови условия – самостоятелна стая, в цената на която се включват всички допълнителни битови условия, с производни на тази услуга варианти тя да се ползва със или без придружител по желание на пациента. Законът не посочва конкретни лица или категории лица, които могат да бъдат изискани и приемани от пациента като придружители“, посочва Хинков в отговора си до депутата.

От друга страна, съгласно медицинския стандарт по “Акушерство и гинекология”, присъствието на роднина или на лице за психологическа подкрепа по време на раждането е допустимо при тяхно желание и съгласие на раждащата жена, само в условия на самостоятелна родилна зала и при условие, че е регламентирано в правилника за вътрешния ред на лечебното заведение.

“Налице са нормативно регламентирани механизми, които осигуряват възможност за получаване от пациента по негова инициатива на допълнително поискани услуги извън оказваната медицинска помощ, вкл. присъствие на бащата но време на раждане“, обяснява Хинков. Изглежда, че заради ангажирането на самостоятелна родилна зала, присъствието на бащата се третира като “екстра“ и по тази причина се таксува допълнително от болниците, в което Министерството на здравепазването също не вижда нищо нередно.

От Асоциацията на дулите бяха повдигнали преди време въпроса, че болниците изискват допълнителна такса за всеки следващ присъстващ – партньор, приятелка, дула, дори когато жената вече е платила за самостоятелна родилна зала. Преди време дори майки, придружаващи децата си в болница, бяха принуждавани да плащат, ако искат да спят в отделно легло, но след силно обществено недоволство тази практика беше премахната.

Previous articleС аутизъм, проговаря чак на 11. Днес е професор в Кеймбридж
Next articleНасилие над дете със заболяване: Момиче ебито с колан от кмет на село
Камелия Динчева е завършила „Социология, антропология и науки за културата“ в Университет за национално и световно стопанство (УНСС), а нейните интереси са предимно в няколко области - икономика, бизнес, предприемачество, стартъп, иновации.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here