Как да изберете правилния адвокат по застрахователно право

6

По закон всички собственици на МПС-та са задължени да има застраховка тип „Гражданска отговорност”, като идеята зад този закон е да ви компенсира в случай на ПТП претърпяно в границите на България. Но не са единични случаите, в които граждани с валидна застраховка не са били правилно или напълно компенсирани от застрахователят на причинилия произшествието.

В такива случаи потърпевшият има право да заведе дело срещу застрахователната компания, на основание некоректност от страна на застрахователя. Тъй като няма гаранция за паричното състояние на самият причинител, исковете най-често се завеждат директно към отговорните застрахователни агенции.

Нужно ли е да използвате услугите на адвокат?

Ако желаният резултат е коректното изплащане на обезщетение при ПТП, то е нужно да се свържете с адвокат, а най-важното тук е да се възползвате от услугите на адвокат по застрахователно право. Тъй като законът в страна ни е обемен и много специфичен, има важни неща, които могат да бъдат пропуснати от вас.

За това не е препоръчително да подхождате саморъчно, а да се посъветвате с професионалист като Деян Николов от Zastrahovan.eu. Той е запознат със законите на застрахователното право и може предложи адекватно реагиране в ситуация на затруднение.

Ако сте установили, че имате казус и право на иск към застраховател, трябва да се обърнете към адвокат, тъй като не е възможно да се обърнете директно към съда. В подобна ситуация е важно да се заведе иск в конкретни ведомства, а това отнема познание на конкретна документация.

Какво получавате с адвокат по застрахователно право

Със специалист в сферата получавате коректни и правилни съвети и пропорционални действия, които увеличават шансовете ви за коректно изплатено обезщетение при ПТП. Освен това знаете, че значимите срокове и документация ще бъдат спазени – друг плюс на професионалната помощ, е че специалистите са запознати и могат да разпознаят начините по които една застрахователно компания би се опитал да се „измъкне” от изплащане.

Кога можете да разчитате на адвокат?

Има няколко ясни случая при, които е необходимо да се обърнете към адвокат, те са:

  • Консултация за обезщетение от застраховател
  • Застраховател отказва изплащане
  • Некоректен размер на изплащане
  • Искате да заведете дело срещу застраховател
  • Застрахователя неоснователно се бави
  • Търсите обезщетение от чуждестранен застраховател

Като с чуждестранните застрахователи процедури могат да бъдат още по-проблематични, поради разликата в законите на различните страни – процедури работещи тук, може да са неефикасни в страни отвъд България.

Ако търсите бързо, ефикасно и безпроблемно разрешаване на казус свързан с изплащане на обезщетение при ПТП, то е разумно да се обърнете към добър адвокат в областта.

Previous articleКое е най-доброто озеленяване за климата на София
Next articleВижте този шедьовър -обърната къща в Исландия
Камелия Динчева е завършила „Социология, антропология и науки за културата“ в Университет за национално и световно стопанство (УНСС), а нейните интереси са предимно в няколко области - икономика, бизнес, предприемачество, стартъп, иновации.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here