Как да отгледаме алое вкъщи

9

Отглеждането на алое вера на закрито е голяма радост, стига да следвате няколко прости съвета. Експертът по градинарство Лаура Лаботие има изчерпателно ръководство за отглеждане на алое вера в канала си в YouTube и въпреки, че някои неща ще са ви вече известни, тъй като сте запознати с отглеждането на сукуленти, някои съвети може пък да ви изненадат. Може дори да осъзнаете, че начинът, по който сте се грижили за вашето алое, всъщност не е съвсем правилен и съответно да промените рутинната си грижа към него.

Ако сте включили растението алое вера като част от идеите си за отглеждане на стайни растения вкъщи, то ще се нуждаете от цялата светлина, която може да получите, нали?

Много светлина, но не и на запад

Единственото нещо, за което искате да внимавате, е да не го поставяте прекалено близо до прозорец, особено ако сте го поставили до такъв, обърнат на запад, защото това стъклото може да усили светлината и топлината и да изгори листата на вашето растение. Така че, поставете го по-далеч от прозореца и в идеалния случай ще се уверите, че то не получава твърде много сутрешно слънце. За разлика от други сукуленти, алоето изглежда не обича прекалено много пряко слънце през целия ден.

Поливането – пробвайте почвата първо

Поливането на растенията често е най-проблемната област в грижите за тхя и наистина трябва да го направите правилно. Отново напомняме, че алоето не е като другите сукуленти, които могат да останат без вода в продължение на месеци. Околната влажност и температурата в една стая играят голяма роля при растежа на цветето. Най-добрият начин да разберете дали е време да напоите алоето си, според Лора, е да направите тест с пръст. „Изчакайте, докато тези два сантиметра пръст изсъхнат“, преди да поливате, но не чакайте твърде дълго, или листата на растението „ще започнат да изтъняват, защото трябва да използват собствената си влага“. Лора съветва да се полива приблизително на всеки две седмици през летния вегетационен сезон и да не поливате изобщо през зимните месеци.

Почвата

Алоето предпочита почвата, която се оттича наистина бързо и не обича многото влага, която да се натрупва около корените Не използвайте обикновена смес за алоето, а специфична за сукуленти. Ако забележите, че листата на вашето растение алое стават много месести около основата, вероятно това е така, защото почвата задържа твърде много влага, увреждайки вашето растение.

Previous articleСъвети за бързо отслабване, които ви се искаше да знаете по-рано
Next articleТрябва ли пилешкото месо да се мие преди готвене

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here