Нова Зеландия забранява цигарите за бъдещите поколения

270

Нова Зеландия постепенно ще въведе почти пълна забрана на цигарите от следващата година. Законът, приет от парламента във вторник, гласи, че всеки, роден след 2008 г., няма да може да си купува цигари или тютюневи изделия в страната. Това означава, че броят на хората, които могат да си купят цигари, ще намалява всяка година. До 2050 г. например 40-годишните ще бъдат твърде млади, за да си купуват цигари.

Министърът на здравеопазването Айеша Веррал, която представи законопроекта, каза, че това е стъпка „към бъдеще без тютюнев дим“.

„Хиляди хора ще живеят по-дълго, по-здравословен живот и здравната система ще бъде с 5 милиарда новозеландски долара (3,2 милиарда щатски долара) по-добре, тъй като няма да се налага да лекува болестите, причинени от тютюнопушенето“, каза д-р Верал.

Степента на тютюнопушене в Нова Зеландия вече е на исторически ниски нива, като само 8% от възрастните пушат всеки ден според правителствена статистика, публикувана през ноември – спад от 9,4% миналата година. Надяваме се, че законопроектът за среда без тютюнев дим ще намали този брой до по-малко от 5% до 2025 г., с евентуалната цел да премахне напълно тази практика. Законопроектът също така има за цел да ограничи броя на търговците на дребно, които могат да продават пушени тютюневи изделия до 600 в цялата страна – по-малко от 6000 в момента – и да намали нивата на никотин в продуктите, за да ги направи по-малко пристрастяващи.

Почти всяко пето дете в България пуши

В България по данни на Министерството на здравеопазването 34,5% от населението в България на възраст над 20 години са ежедневни пушачи. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушило един и повече дни през последния месец), като делът на момичетата е малко по-висок от този на момчетата.

А класация на Евростат постави България на първо място в ЕС по ниво на тютюнопушене сред населението.

Previous articleДобре дошли в селото на Дядо Коледа
Next articleФастинг – периодично гладуване, с което отслабвате с двуцифрени килограми
Камелия Динчева е завършила „Социология, антропология и науки за културата“ в Университет за национално и световно стопанство (УНСС), а нейните интереси са предимно в няколко области - икономика, бизнес, предприемачество, стартъп, иновации.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here