Преяждането не е основната причина за затлъстяването, вижте коя е всъщност

19

Преяждането не е основната причина за затлъстяването, твърдят учените. Всъщност консумирането на грешните храни – а не твърде многото е истинският двигател на една от най-големите здравни кризи на Запад. Екипът от американски изследователи призовава за цялостно преосмисляне на общественото здраве относно затлъстяването, тъй като се смята, че то се причинява от прекомерно хранене, а всъщност виновни са храните с високо съдържание на преработена захар.

Закуски като сладкиши, газирани напитки и зърнени храни с добавена захар предизвикват хормонален дисбаланс, който причинява постоянни скокове на глада и наддаване на тегло.

Консумацията на високо количество преработени въглехидрати всъщност увеличава секрецията на инсулин в организма и потиска секрецията на глюкагон. Това казва на мастните клетки да съхраняват повече калории в организма, оставяйки по-малко калории за зареждане на мускулите и тъканите. Тогава мозъкът мисли, че тялото не получава достатъчно енергия, което води до чувство на глад. Това също може да забави метаболизма на тялото – химическият процес на превръщане на храната в енергия – за да се пести гориво, което означава, че човек остава гладен, въпреки че получава мазнини и въглехидрати.

Намаляването консумацията на бързо усвоими въглехидрати, които се съдържат в почти всички опаковани сладки хранителни продукти, ще намали основното желание за съхранение на телесните мазнини в организма. “В резултат на това хората могат да отслабнат с по-малко глад и борба.

Въпреки апела на здравните власти, които казват на хората да ядат по-малко и да спортуват повече, процентът на затлъстяване и заболявания, свързани с наднорменото тегло, непрекъснато нараства. За да се справим с нарастващите нива на затлъстяване на Запад, трябва да има по-добро разбиране не само колко храна яде човек, но и каква храна.

„С твърдението си, че всички калории са еднакви за тялото, моделът на енергийния баланс пропуска това критично парче от пъзела“, казват изследователите. Д-р Дейвид Лудвиг, ендокринолог от Бостънската детска болница, казва, че е време да отхвърлим твърдението, че затлъстяването се причинява само от консумирането на повече калории, отколкото изразходваме. Около 4 на всеки 10 възрастни американци и 3 на всеки 10 възрастни британци са със затлъстяване, което ги излага на по-висок риск от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и рак. Докладът идва, тъй като Обединеното кралство е избрано от Световната здравна организация да работи с държави от цяла Европа за намаляване на националния прием на захар.

Previous articleНикой няма достатъчно спестявания, за да оцелее при пенсиониране
Next articleМоже да работите от вкъщи още от първия ден

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here