УМБАЛ Бургас прие новородено без майка, намерено на улицата

771

Лекари от УМБАЛ Бургас приели новородено момиченце, намерено на улица в Айтос. В ранния следобед екип на “Бърза помощ” получава сигнал, че на тротоара на една от улиците в града лежи и плаче малко бебе, оваляно в прах и листа. Екипът оказва първа помощ на новороденото, почиства го и го докарва в Родилното отделение на болницата. Персоналът на отделението не помни друг подобен случай.

“Откакто работя в болницата, а това са повече от 30 години, не се е случвало такова нещо. Имали сме и други раждания вкъщи, на улицата, в линейката, но бебето винаги е идвало с майката. За първи път идва бебе без майка”, разказа старшата акушерка на отделението Руска Ганчева. На акушерките е направило впечатление и друго – бебето е с хубава бяла кожа, изглежда добре и е спокойно.

Момиченцето веднага е прегледано от специалист-неонатолог и настанено в Отделението по неонатология, където е стоплено и нахранено. Установено е, че е недоносено – родено е в 36-та седмица и тежи 2200 грама. Освен лекото преохлаждане за организма към момента не са установени други здравословни проблеми, но изследванията продължават, съобщи началникът на отделението д-р Стилияна Томова. Детето ще остане там до момента, в който може да бъде изписано и лекарите силно се надяват дотогава майката да бъде намерена и да си го прибере. Персоналът на болницата е подал сигнал в полицията и в службите за закрила на детето за издирване на майката. До тази сутрин все още не е известно коя е. За да бъде регистрирано в системата, момиченцето е кръстено Антония – на името на началника на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев.

Previous articleЕтикетът “домашни продукти” не гарантира абсолютна безопасност и високо качество
Next article3 навика за засилване на метаболизма, които могат да ви помогнат да горите калории по-бързо, и 4 неща, които не работят, според ендокринолог
Камелия Динчева е завършила „Социология, антропология и науки за културата“ в Университет за национално и световно стопанство (УНСС), а нейните интереси са предимно в няколко области - икономика, бизнес, предприемачество, стартъп, иновации.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here