Фастинг – периодично гладуване, с което отслабвате с двуцифрени килограми

21
фастинг

Фастинг – периодично гладуване

Смятана за древна практика, фастингът или периодичното гладуване е известна като практика, при която се въздържаме от храна и напитки за определен период от време. Това е популярна практика поради многобройните й предимства за здравето и благосъстоянието на човека. В тази статия ще обсъдим ползите от фастинг, минусите и опасностите и как да извършваме гладуването по безопасен за нас начин.

Има много различни видове пости, включително интервален пост, пост на вода, пост на сокове и сух пост. Интервалният пост включва ограничаване на приема на храна до определени часове през деня или седмицата, докато постът на вода предполага въздържане от храна и напитки, освен вода. Постта на сокове включва консумация само на сокове от плодове и зеленчуци, а сухият пост предполага въздържане от храна и вода за определен период от време.

Една от основните ползи от фастинга е отслабването

Когато постим, тялото изгаря мазнините за енергия вместо глюкозата от въглехидратите. Това може да доведе до значително отслабване с течение на времето. Фастингът също намалява инсулиновата резистентност, която може да помогне за предотвратяване на диабет и други метаболитни разстройства. Освен това е показан като метод за подобряване на сърдечното здраве, намаляване на възпалението и подобряване на функциите на мозъка.

Друго предимство на фастинг е, че може да помогне за детоксикация на тялото. Когато постим, тялото влиза в състояние на автофагия, която е естествен процес, при който тялото изчиства повредени клетки и ги заменя с нови, здрави клетки. Това може да помогне за предотвратяване на рак и други хронични заболявания.

Ползи за здравето от гладуването фастинг

Има няколко ползи за здравето, свързани с гладуването:

Загуба на тегло: Доказано е, че гладуването насърчава загубата на тегло чрез намаляване на приема на калории. Когато постите, тялото ви изгаря натрупаните мазнини за енергия, което може да доведе до загуба на тегло с течение на времето. Освен това е доказано, че гладуването повишава метаболизма, което може да ви помогне да изгорите повече калории през деня.

Подобрена чувствителност към инсулин: Инсулинът е хормон, който помага за регулиране на нивата на кръвната захар. Когато гладувате, тялото ви става по-чувствително към инсулина, което може да подобри контрола на кръвната захар и да намали риска от развитие на диабет тип 2.Намалено възпаление: Възпалението е естествен отговор на нараняване или инфекция, но хроничното възпаление е свързано с няколко здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, рак и автоимунни заболявания. Доказано е, че гладуването намалява възпалението в тялото, което може да помогне за предотвратяване на тези състояния.

Подобрена мозъчна функция: Доказано е, че гладуването подобрява мозъчната функция чрез увеличаване на производството на протеин, наречен невротрофичен фактор, получен от мозъка (BDNF). BDNF играе ключова роля в растежа и поддържането на невроните, което може да подобри когнитивната функция и да предпази от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Дълголетие: Доказано е, че гладуването увеличава продължителността на живота в няколко проучвания върху животни. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се определи дали това се отнася за хората, някои експерти смятат, че гладуването може да помогне за удължаване на човешкия живот чрез насърчаване на възстановяването на клетките и намаляване на оксидативния стрес.

Потенциални рискове от гладуването Фастинг

Въпреки че гладуването може да бъде полезно за много хора, то може да крие и някои рискове. Ето някои от потенциалните рискове, свързани с гладуването:

Недостиг на хранителни вещества: Когато постите, може да не получавате всички основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да функционира правилно. Това може да доведе до недостиг на хранителни вещества с течение на времето, което може да причини различни здравословни проблеми.

Дехидратация: Гладуването или фастинг може да доведе до дехидратация, ако не пиете достатъчно течности по време на периода на гладуване. Това може да причини главоболие, световъртеж и други симптоми.

Дисбаланс на кръвната захар: Гладуването може да причини дисбаланс на кръвната захар, особено при хора с диабет. Ако имате диабет, важно е да говорите с вашия лекар преди гладуване, за да определите дали е безопасно за вас.

Умора и слабост: Постенето може да причини умора и слабост, особено ако не сте свикнали с него. Това може да затрудни изпълнението на ежедневните задачи и може да доведе до инциденти или наранявания.

Преяждане: Някои хора може да се изкушат да преядат след гладуване, което може да отмени ползите от гладуването и да доведе до наддаване на тегло.

Previous articleНова Зеландия забранява цигарите за бъдещите поколения
Next articleЯсна е финалистката в Ергена! (Спойлер)
Камелия Динчева е завършила „Социология, антропология и науки за културата“ в Университет за национално и световно стопанство (УНСС), а нейните интереси са предимно в няколко области - икономика, бизнес, предприемачество, стартъп, иновации.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here