Идеи за градина с билки, които да отглеждате вкъщи

38

Няма нищо по -удовлетворяващо от мириса на домашна мента или стрък мащерка и то домашно отгледани, на верандата ви. По време на пандемията милиони от хората по света откриха радостта от отглеждането на собствена храна. Всъщност търсенето в Google на „Как да засадим градина с билки“ е нараснало със 75 процента по време на локдауните.

Отглеждането на плодове, зеленчуци и билки във вашата градина също може да има положително въздействие върху вашия личен въглероден отпечатък.

Изберете вашите билки разумно

Розмарин, мента, босилек и кориандър са добра отправна точка, а с тях наистина ще можете да готвите редовно вкусотии. Няма смисъл да засаждате огромни количества билки, които никога няма да използвате, затова направете списък и закупете семената за тях.

Позиционирайте ги на слънчево място

Билките растат най-добре на слънчево, светло място с добре дренирана, влагозадържаща почва. Но има и такива, които обичат сенчести места, затова и билките могат да бъдат разделени в две категории: тези, които обичат слънцето и тези, които обичат частична сянка. Мащерка, градински чай, розмарин, френски естрагон и риган са слънцезащитници, а магданоз, кервел и киселец обичат сянката.

Уверете се, че групирате вашите билки по нужди, за да сте сигурни, че са отгледани с оптимални резултати. Не забравяйте да занесете саксиите на закрито за зимата, като ги поставите на перваза на юг, за най-добра слънчева светлина.

Не претрупвайте билковата си градина

Кориандърът, босилекът и копърът могат да бъдат бързо да се закрепят в почвата, но ако се пренаселят или са в суха почва, те са застрашени от увяхване. Затова не забравяйте да ги разреждате през няколко сантиметра. Билки като мента и див лук се нуждаят от подрязване след цъфтежа им. Редовното бране ще насърчи растежа на новите листа, а по -дървесните билки (градински чай, розмарин, мащерка) се нуждаят от леко окастряне, за да запазят формата си.

Засадете вътрешна билкова градина

Ако имате малка градина или изобщо нямате външно пространство, няма проблем, всичко, от което се нуждаете, е една голяма саксия, малко почва и няколко смена, за да направите градина с билки.

Previous articleХолографската коса – тренд, в който се влюбихме
Next article10 визии за есенен маникюр

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here